HARRAN ÜNİVERSİTESİ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ
( Eğitim Öğretim ve Sınav Faaliyetlerine Yönelik Bilgilendirme Metni )

 
Yükseköğretim Kurulu Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın 15.08.2022 tarih ve 58447 sayılı yazısı gereğince 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz dönemi itibariyle Harran Üniversitesi bünyesinde yer alan ön lisans, lisans ve lisansüstü tüm programlarda (Rektörlük servis dersleri hariç), eğitim öğretim faaliyetleri ile dönem sınavlarının uygulanma şekli yüz yüze olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Birimler tarafından ilgili eğitim öğretim yılı için aşağıda yer alan hazırlık süreçlerinin dikkate alınması gerekmektedir: 
1. Ders programları hazırlanırken, programlar bazında dersler, mümkün olduğunca hafta içi beş güne dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır.
2. Daha önceki dönemlerde ihtiyaç duyulması halinde hafta içi 17.00’dan sonra ve hafta sonuna ders konulması uygulamasına son verilmiştir. Bu kapsamda planlamalar “Harran Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” çerçevesinde yapılmalıdır.
3. Bir ders saati süresi 50 dakikadır. Bu nedenle ders programları hazırlanırken 50 dakika ders 10 dakika ara olacak şekilde bir planlama yapılmalıdır.
4. Dönem derslerinin tümü uzaktan eğitim sistemine tanımlanacağı için, yüz yüze yürütülen derslere yönelik ders dışı faaliyetlerde ve ders materyali paylaşımlarında Moodle öğrenme yönetim sisteminden yararlanılabilir. Bu kapsamda öğretim elemanı, sekiz içerik türündeki öğretim materyali içerisinden (ders kitabı, ders notu, ders sunum dosyası, ders videosu, ders kitabı linki, ders notu linki, ders sunumu linki, ders videosu linki) dersi için uygun materyalleri öğrencilerle paylaşabilir.*
*(Bu madde ile ilgili olarak, öğretim elemanı Öğrenme Yönetim Sisteminde derse ilişkin eski dönem arşiv materyallerinden yararlanabileceği gibi, isterse yeni ders materyalleri de yükleyebilecektir)
5. Öğretim elemanları ders izlencelerini 14 hafta olarak planlamalı ve izlencelerde derslerinin ara sınavının olduğu haftaya da izlencede belirtildiği şekilde işleyecekleri konuyu yazmalıdır.
6. Dersler dışında gerçekleştirilecek olan tez izleme komitesi, tez savunması, seminer sunumları, doktora yeterlik sınavı faaliyetleri yüz yüze veya online olarak yürütülebilir.
7. Ortak zorunlu dersler olan Rektörlük servis dersleri (Türk Dili I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve Yabancı Dil I) ve bu derslere ilişkin sınav faaliyetleri “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar” çerçevesinde Harran Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARUZEM) tarafından yüz yüze veya uzaktan olacak şekilde tercihli olarak verilir.*
*(Öğrenciler HARUZEM tarafından ilan edilen ders programında istediği şubede derse girebileceği için, Rektörlük servis dersleri için bölümlerin ders programında gün ve saat belirtilmez.) 
8. Dönem sınavları yüz yüze olacak şekilde ve “Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans EğitimÖğretim ve Sınav Yönetmeliğinin” Sınavlar Başlığı altında yer alan 20. Maddesinde belirtilen kurallara göre uygulanacaktır. 9. Ortak seçmeli dersler, alınacak Senato kararı doğrultusunda yüz yüze veya uzaktan eğitim yoluyla verilebilir, ancak derslerin dönem sınavları yüz yüze olarak gerçekleştirilir. Ortak seçmeli dersler, ders programlarında Salı günü 15.00-17.00 saatleri arasına yerleştirilir.
 
     
                    

               ULAŞIM